zevenwouden
Home » Nieuws » Preventietips Elektra

Preventietips Elektra

27 mrt 2023

Door corona en de oorlog in Oekraïne is de wachttijd voor vakmensen opgelopen. Ook worden de benodigde materialen steeds duurder. Daarom besluiten steeds meer mensen om zelf aan de slag te gaan in huis. YouTube video’s zijn hierbij hun grote informatiebron.

Eenvoudige werkzaamheden elektra
Bepaalde werkzaamheden kunnen relatief eenvoudig zelf worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuw stopcontact in de muur, het aansluiten van de verlichting op een aansluitingspunt aan het plafond, enzovoorts.
Veiligheid speelt daarbij een rol. Verkeerd omgaan met elektra kan voor gezondheidsproblemen zorgen (denk aan stroomstoten en vonken). Op langere termijn kan een verkeerde installatie ook voor problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld een brand.

Transitie naar duurzaamheid
Tegenwoordig wordt met regelmaat een elektrische installatie zwaarder belast. Huishoudens kiezen steeds vaker voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.
In veel gevallen voert een erkend installateur deze werkzaamheden uit. Of een consument beschikt zelf over voldoende kennis en voert veel werkzaamheden zelf uit. Dan adviseren wij het uitgevoerde werk door een erkend installateur te laten controleren! Hiermee verklein je de kans op een brand als gevolg van een kortsluiting.

Preventietips
Brand in huis hoopt u natuurlijk nooit mee te maken. En de bijkomende brandschade is net zo vervelend. Een brand voorkomen is misschien niet helemaal mogelijk, maar wel zijn er genoeg maatregelen die u kunt nemen om de kans op een woningbrand te verkleinen.

De belangrijkst tip om persoonlijk leed te voorkomen: hang een rookmelder op.

Daarnaast hebben wij nog een paar handige brandpreventietips op een rijtje gezet.

 • Wasdroger
  De combinatie van stof en hoge temperaturen in de wasdroger is een ideale omstandigheid voor brand. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om de warmte af te voeren en houd de filters en/of kieren altijd schoon en stofvrij. Sluit de wasdroger altijd direct aan op een geaard wandstopcontact. Zet een wasdroger of ander elektrisch apparaat niet aan als u weggaat of gaat slapen. U kunt dan zeker niet ingrijpen als er brand in huis ontstaat.
 • Stekkerdozen
  De meest bekende brandveroorzaker is de overbelasting van een stopcontact door stekkerdozen met elkaar te verbinden. Doe dit dus niet en gebruik alleen goedgekeurde en geaarde stekkerdozen.
 • Opladers
  Laat opladers niet in het stopcontact zitten met of zonder smartphone, tablet, laptop of ander oplaadbaar apparaat eraan. Er is ook kans op oververhitting als het aangesloten apparaat volledig opgeladen is. Laad de apparatuur alleen op als daarbij iemand aanwezig is. Gebruik voor het opladen van apparaten alleen de meegeleverde, gecertificeerde en onbeschadigde opladers.
 • Fietsaccu
  Laad een fietsaccu alleen op als er iemand thuis is. Laat een gevallen fietsaccu altijd controleren op beschadigingen (bijv. fiets valt buiten om door de harde wind)

Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met uw adviseur.

Team Zevenwouden

Daarom kiest u voor Zevenwouden
 • Sinds 1850
 • De onderlinge verzekeraar
 • Brandspecialist
 • Gevolmachtigden