zevenwouden
Home » Nieuws » Q&A Bosbranden op o.a. Rhodos

Q&A Bosbranden op o.a. Rhodos

26 jul 2023

Op dit moment ontvangen wij diverse vragen over de situatie op o.a. Rhodos. Hieronder staan een aantal vragen en antwoorden over de situatie en de dekking onder de reis/annuleringsverzekering.

Ik ben op Rhodos en heb mijn hotel moeten verlaten vanwege het brandgevaar. Krijg ik een vergoeding van mijn resterende vakantiedagen?

Heeft u een reis geboekt via een bij het calamiteitenfonds aangesloten reisorganisatie? Dit kunt u controleren via https://www.calamiteitenfonds.nl/aangesloten-reisorganisaties/ . Grote organisaties zoals TUI, Sunweb en Corendon zijn hierbij aangesloten.

Als uw organisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds dan krijgt u via de reisorganisatie een vergoeding van de niet genoten vakantiedagen. Zij verzorgen ook de repatriëring naar Nederland.

Zie ook: https://www.calamiteitenfonds.nl/news/zuid-oost-rhodos-griekenland-voor-bosbranden-calamiteit- vastgesteld/

Mijn reisorganisatie is niet bij het calamiteitenfonds aangesloten. Kan ik de resterende vakantiedagen vergoed krijgen via de reisverzekering?

Neem altijd eerst contact op met uw reisorganisatie om te informeren welke maatregelen zij nemen om u te helpen en welke vergoeding zij bieden. Krijgt u geen vergoeding van de reisorganisatie? Dan heeft u op de annuleringsverzekering alleen dekking als uw accommodatie niet meer beschikbaar is door de bosbranden.

Mijn hotel ligt niet in het bosbrandgebied, maar ik wil Rhodos toch voortijdig verlaten. Kan ik vergoeding van de extra kosten en de niet genoten vakantiedagen krijgen op de reis/annuleringsverzekering?

Nee, als er geen gevaar voor uw accommodatie is en uw vakantie gewoon door kan gaan dan is er geen dekking op de reis/annuleringsverzekering.

Ik heb geen goed gevoel meer om naar Rhodos op vakantie te gaan en wil mijn reis annuleren. Vergoedt de annuleringsverzekering de annuleringskosten?

Nee, zolang er geen sprake is van een negatief reisadvies (code rood en oranje) voor uw bestemming dan is er geen dekking voor de annuleringskosten. Neem contact op met uw reisorganisatie. Wellicht kunnen zij u omboeken naar een andere bestemming. Ook de (extra) kosten van dit omboeken zijn niet verzekerd.

Mijn terugvlucht naar Nederland is uitgesteld hierdoor moet ik extra kosten maken voor verblijf. Is dit verzekerd?

Nee, deze kosten zijn niet verzekerd op onze reisverzekering. Neem contact op met uw reisorganisatie/vliegmaatschappij voor een eventuele vergoeding.

Mijn reisorganisatie vliegt niet meer naar Rhodos. Ik kan dus niet meer op vakantie. Krijg ik een vergoeding van mijn annuleringsverzekering?

Nee, uw reisorganisatie kan u niet meer de reis bieden die u hebt gekocht. Uw reisorganisatie zal u een alternatief kunnen aanbieden of uw reissom terugbetalen. Neem daarom contact op met uw reisorganisatie. De reisverzekering geeft hiervoor geen dekking.

Mijn hotel is niet meer beschikbaar door de bosbranden. Ik kan er dus niet meer naar toe. Kan ik een vergoeding krijgen voor mijn vakantie?

Als u het hotel via een reisorganisatie (pakketreis hotel en vliegreis) hebt geboekt dan zal de reisorganisatie u een alternatief aanbieden of uw reis annuleren. U krijgt dan uw reissom terug. Neem daarom contact op met uw reisaanbieder.

Ik heb zelf de vlucht en de accommodatie los geboekt. Nu is de accommodatie niet meer beschikbaar door de bosbrand. Wat krijg ik vergoed?

Als u zelf de vlucht en de accommodatie los hebt geboekt, dan is er sprake van een samengestelde reis. Valt een van de onderdelen van uw samengestelde reis onvoorzien uit? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Bij welk reisadvies krijg ik een vergoeding voor annuleringskosten?

U heeft recht op vergoeding van de annuleringskosten als er voor uw reisbestemming een negatief reisadvies (code rood of oranje) door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is afgegeven. Zie hiervoor https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies

Ook hier geldt dat als u een vergoeding van de reisorganisatie krijgt wij deze in mindering brengen op de schadevergoeding vanuit de annuleringsverzekering.

Daarom kiest u voor Zevenwouden
  • Sinds 1850
  • De onderlinge verzekeraar
  • Brandspecialist
  • Gevolmachtigden